torstai 15. lokakuuta 2015

Omenainen kaurarieska

Toivottavasti sielläkin on ylitarjontaa kotimaisista omenoista! Huhupuheet huonosta omenasadosta eivät onneksi ainakaan mummolan puita koskeneet, joten kuljetin ison säkin mukanani Suomen poikki tänne itään (kiitos isälle autokyydistä, junassa tavaramäärä olisi ehkä herättänyt vähän turhankin paljon huomiota). Sosetta olen niistä tehnyt, ja ruokaa. Omenoista juu, sopivat esimerkiksi kanan kanssa mitä parhaiten. Kotireissulla omenoiden ylitarjonta synnytti kuitenkin mieliteon hedelmäiseen peltileipään.



Halusin ujuttaa mukaan sekä tuoretta että soseutettua omenaa, jotta maku varmasti tulisi esiin myös valmiissa leivässä (jostain syystä taikinoissa maut tuntuvat usein olevan voimakkaampia kuin kypsennetyissä leivonnaisissa). Makeuden taas oli tarkoitus pysytellä sivuosassa, sillä vaikka esimerkiksi banaanileivästä pidänkin, hedelmien lisääminen saattaa saada leivän muistuttamaan enemmän kakkua - tai kauraan yhdistettynä jopa omenapaistosta. Osittain tästä syystä päätin antaa yksinkertaisuudelle hieman enemmän tilaa jättämällä pois sekä perinteiset omppumausteet että siemensattumat.

Käytin taikinaan muutaman keltuaisen rasvaa tuomaan, niitä kun oli taas kertynyt jääkaappiin puuronkeiton jäljiltä mukava määrä (hitsi kun noille on niin vaikea keksiä hyötykäyttöä! Yhden kerran erehdyin laittamaan kesäkurpitsapuuroon kokonaisen munan eikä maku ollut ollenkaan yhtä hyvä...) Erottelupuuhiin ei kuitenkaan kannata varta vasten ryhtyä, joten jos et tarvitse muuhun kokkailuun pelkkiä valkuaisia, korvaa keltuaiset kookosöljyllä tai luomulaatuisella voilla.


OMENAINEN KAURARIESKA

4dl (pieniä) kaurahiutaleita
1,3dl mantelijauhetta
2rkl psylliumhiutaleita (tai noin 1rkl jauhettua)
2tl leivinjauhetta
3/4tl ruususuolaa
1,3dl omenasosetta
3,5dl omenaraastetta
2,5dl kauramaitoa
2 keltuaista (tai 25g sulaa voita tai kookosöljyä)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta omenat ja lisää raaste, omppusose sekä maito ja keltuaiset. Sekoita tasaiseksi ja levitä pellille leivinpaperin päälle makusi mukaan noin 0,5-1cm paksuiseksi levyksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leipä saa väriä ja tuntuu kypsältä. 



Leivänpäällyksistä suosikikseni nousi kookosöljyn ja lehtikaalin yhdistelmä. Myös avokado sopi. Ja koska valkosipuli tuntuu kaveeraavan omenan kanssa yllättävän hyvin, jokin valkosipulinen (papu)tahna olisi suunnitelmissa seuraavan pellillisen yhteydessä.

Oikeasti, taisin rakastua tähän rieskaan. Uunista tulon jälkeen se oli ihan hyvää. Illalla ehkä vähän parempaa. Ja parin päivän päästä niin hyvää, että harkitsen uutta pellillistä - heti, nyt tai kohta! Ei siis huolta, jos kaikkea ei ehdi tuoreena syömään, tämä ei näytä pienestä säilytyksestä kärsivän :)

Edit: Seuraavan pellillisen tein kookosöljyllä ja olisin voinut syödä koko leivän suoraan uunista ottamisen jälkeen! Vaan eipä ollut moittimista päivää myöhemminkään...


Nyt lähden treenaamaan ja sen jälkeen voisi alkaa leipomispuuhiin. Kandinkin teko luistanee huomattavasti paremmin tuoretta rieskaa mutustellessa...

~Sofie~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!